Wat te doen bij schade in drie stappen

Een opstalverzekering neem je meestal om jezelf, en misschien ook anderen, financieel te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen. Hierbij kan je denken aan brand, inbraak of waterschade. Maar zoiets echt voorkomen kan soms gewoon niet. Het feit dat het zomaar kan gebeuren, is bekend. Wat er na de schade moet gebeuren is af en toe wat minder duidelijk. Daarom wordt er in dit artikel besproken wat je moet doen bij schade.

Stap 1: Schade melden

De eerste stap na de schade, is het melden van de schade. Dit kan je het beste zo snel mogelijk doen, zodat er geen verdere ingewikkelde onderhandelingen plaats hoeven te vinden. Het melden van de schade gaat meestal via een schadeformulier. Het schadeformulier is te vinden op de website van verzekeraar.

Stap 2: Het schadeformulier invullen

Het schadeformulier kan je het beste zo gedetailleerd mogelijk invullen. Je kan ook foto’s maken van de schade, zodat het voor de verzekeraar nog duidelijker overkomt. Zo kan de verzekeraar de situatie ook beter beoordelen.

Stap 3: Afwachten

Na het invullen van het schadeformulier zal je moeten wachten. Je verzekeraar is verplicht een bericht te sturen over de vermelde schade. Als de situatie voor de verzekeraar onduidelijk is, zullen zij wellicht een expert langs laten komen om de situatie beter te kunnen beoordelen.

Extra tips bij schade

Na deze drie stappen is het natuurlijk wel duidelijk welke onderhandelingen je moet ondernemen bij schade. Met de volgende tips gaan deze stappen je misschien nog wat makkelijker af:

  1. Neem gelijk contact op met je verzekeraar.
  2. Vul het schadeformulier zo gedetailleerd mogelijk in.
  3. Maak foto’s van de betreffende schade als bewijs.
  4. Bij brandschade: gooi niks weg, de expert kan worden gestuurd om de situatie te onderzoeken.
  5. Bij een noodreparatie: vraag welke informatie je verzekeraar precies nodig heeft.
  6. Bij een noodreparatie: overleg altijd met je verzekeraar zodat de reparatie wel vergoed wordt.
  7. Schade wordt niet vergoed door eigen schuld, huisdieren of een natuurramp.

Om schade te kunnen melden, zal je wel ergens verzekerd moeten zijn. Kijk op opstalverzekering.org welke verzekering het best bij jou past!

Tags: , , , ,

EnglishGermanFrenchDutchUSAThailandBelgium